Laken-loodjes
Sinds de Middeleeuwen worden wollen stoffen gekeurd en van een lood voorzien. Het meest voorkomende type lakenlood bestaat uit twee ronde loden schijven die met elkaar verbonden zijn door een lip. Na keuring werden deze loden schijven om de rand van de stof geslagen. Met behulp van stempels en aambeeld, pers of tang zette de stempelmeester merktekens in het lood. Meestal plaatste hij aan één zijde het stadswapen van de plaats van herkomst. De informatie over kwaliteit, kleur en afmeting van het weefsel werden op de andere zijde gestempeld.
Armenpenning
Het begrip “armenpenning” is een ruim begrip. Armenpenningen waren een soort pseudomunten / penningen welke aan de armen werden gegeven door de kerk ná het bijwonen van de zondags dienst.Tegen inlevering hiervan kon de arme brood, schoeisel, turf of andere levensbehoeften krijgen. Ook kloosters verstrekten nogal eens penningen aan de armen.
In Oost-Vlaandere zijn pseudomunten gevonden welke waarschijnlijk als kleingeld gediend hebben voor de armen.Daarom werden er nogal eens goedkope particuliere penningen geslagen welke geaccepteerd werden als betaalmiddel van de armen, minder bedeelden.Helaas is er (nog) weinig bekend over de armenpenningen.
Loden penning stad Oudenaarde, 17e eeuw Een van mijn laatste top vondst is deze loden penning met de afbeelding van de bril van de stad Oudenaarde . zie determinatie De naam van de stad Oudenaarde is nog op de oude manier geschreven "Audenaerde ". De bril zou geen bril zijn maar een gestileerde gotische A ? Materiaal: lood . Diameter :26.36 mm. Gewicht:16.66 gr. |
Armenpenning vis-en pluimveeverkopers van Oudenaarde
Ook nog deze loden penning gevonden .Op het net staat een vergelijkbare exemplaar , datering? Armenpenning vis-en pluimveeverkopers van Oudenaarde Bij deze is er geen spiegelschrift met het getal 78 , Bron Materiaal:Lood Afmeting:18.76 mm Massa (gewicht): 5.05 gr |
Kwaliteitsloodjes
Zegelloodjes (kwaliteitsloodjes) werden gebruikt om aan te geven dat goederen van een bepaalde afkomst of kwaliteit waren. Ze bestaan oorspronkelijk uit twee gedeeltes welke door middel van een lip aan elkaar verbonden zijn. Ze kunnen door middel van een pen- en gat verbinding aan elkaar en aan het te verzegelen object geklemd worden. Later kwamen er ook loodjes zonder grote lip, maar met 2 gaatjes waardoor een touwtje gedaan kon worden, dat dan werd vastgeklemd. Bij sommige loodjes word de kwaliteit aangeduid door 0 hoe meer 0 hoe hoger de kwaliteit (tot 0000).